Dieta w chorobie nowotworowej

 

 

 

 

 

Choroba nowotworowa zaburza funkcjonowanie całego organizmu. Bardzo często na skutek tej choroby występują stany niedożywienia, upośledzenie wchłaniania składników odżywczych, zmiany w odczuwaniu smaku i zapachu, zaburzenia apetytu, osłabienie odporności oraz wyniszczenie organizmu.

Właściwe żywienie chorego zwiększa skuteczność terapii przeciwnowotworowej. Codzienne posiłki powinny pokrywać zapotrzebowanie chorego na kalorie, białko, witaminy i składniki mineralne. Zaleca się spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega - 3, które hamują rozwój komórek nowotworowych. Posiłki muszą być pełnowartościowe, urozmaicone, smaczne, bogate w antyoksydanty, odpowiednio przyrządzone oraz atrakcyjnie podane.

Badania dowodzą, że zmiana diety jest ważna nie tylko w zapobieganiu nowotworom, ale też wspomaga leczenie. Nowotwory zwykle rozwijają się przez okres 15 - 20 lat. Wiele osób ma jeszcze czas na to, by zmienić swój sposób odżywiania.